نکات مهم درباره بیماری ام اس
با توجه به میزان شیوع ام اس در خانواده ها به نظر می رسد که عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری موثرند
در میان جمعیت عادی در بریتانیا میزان خطر ابتلا به ام اس تقریباً 1 به 700 نفر است . بررسی ها نشان داده است که این خطر در بستگان درجه اول (والدین ، فرزندان ، خواهران و برادران) شخص مبتلا به ام اس تقریباً یک به 40 است .برای بستگان درجه دوم (پسر عمو ، دختر عمو ، پسرخاله ، دخترخاله ، عمو ، خاله ، دایی و ...) این میزان تقریباً یک به 100 است.
شاید بد نباشد که ام اس نسبت به بیماری های دیگر هم ارزیابی شود.
1- خطر کلی ایجاد سرطان 1 به 3 است.
2- خطر بروز سرطان سینه در طول زندگی زنان 1 به 9 است . مردان همین خطر را برای بروز سرطان پروستات دارند.
3- از هر 20 نفر مردم بالای 65 سال یک نفر دچار زوال عقل می شود.
4- از هر 22 نفر یک نفر دچار بیماری قلبی مزمن می شود.
5- از هر 33 نفر یک نفر دچار دیابت می شود.
6- از هر 500 نفر یک نفر دچار بیماری پارکینسون می شود.
7- از هر 520 نفر در انگلستان و ولز هر سال یک نفر دچار سکته مغزی می شود.
با توجه به میزان شیوع ام اس در خانواده ها به نظر می رسد که عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری موثرند. بررسی ها بر روی دوقلوهای یکسان نشان می دهد که ژن تنها عامل موثر در این مورد نیست. دو قلوهای یکسان دارای ساختار ژنتیکی کاملاً مشابهی هستند. اگر ام اس تنها وابسته به ژن بود آن گاه می توان انتظار داشت اگر یکی از دوقلو های یکسان دچار این بیماری شود دیگری هم همان بیماری را بگیرد. بررسی ها نشان می دهد که به جای خطر صد در صد ، احتمال واقعی بروز ام اس در دوقلو های یکسانی که یکی از آنها مبتلا به ام اس است 1 به 4 است.
عفونت :
این موضوع نشان می دهد که بروز ام اس در یک ساختار ژنتیک خاص به عوامل دیگری هم بستگی دارد. امروزه تصور می شود که شاید نوعی عفونت باعث این بیماری است.
پیرماری ، یکی از شاگردان شارکو و جانشین وی در یکی از بیمارستان های پاریس اولین کسی بود که نقش عفونت و یا عفونت ها را در شروع ام اس طرح کرد ، اگرچه وی نتوانست یک باکتری یا ویروس مشخص را در این باره شناسایی کند.
در سال 1920 به دنبال جنبشی که کنفرانس انجمن تحقیق درباره بیماری اعصاب و روان به وجود آورد ، تحقیقات و بررسی ها به سمت این نظریه رفتند که ام اس در اثر مستقیم یک عامل عفونی ایجاد می شود.این بررسی ها نتوانستند به نتایج مفیدی برسند . تحقیقات بعدی که هنوز هم ادامه دارند بیشتر روی این نظریه متمرکز شدند که به جای یک اثر کاملاً مستقیم و اصلی ، اگر عفونتی هم وجود داشته باشد نقش آن به صورت یک ماشه است که در عده ای خاص از افراد باعث یک سری وقایعی می شود که منجر به بروز ام اس در طول زمان خواهد شد.
ویروسهای زیادی بررسی شدند از جمله ویروس آبله مرغان ، سرخک ، اوریون ، هاری و ویروس تبخال.
تحقیقات اخیر بر روی ویروس "اپشتن بار" متمرکز شده است که ویروس شایعی است که باعث تب غدد لنفاوی می شود.
در هر حال اگر ویروس خاص یا ترکیبی از ویروس ها عامل این بیماری هستند هنوز شناسایی نشده اند.
نظریات دیگر :
نظریات گوناگون دیگری در مورد علت بروز ام اس پیشنهاد شده است و هنوز هم پیشنهاد می شود. هیچ کدام از این نظریات ثابت نشده است و هیچ کدام از این نظریات هنوز هم بهتر از این نظریه نبوده است که ام اس یک بیماری خود ایمنی است.
دیگر نظرات شامل این موارد است :
1- کمبود نور خورشید: ام اس در مناطق دور از خط استوا شایع تر است جایی که نور خورشید کمتری وجود دارد.
3- عوامل تغذیه ای از قبیل حساسیت های غذایی و یا عدم تحمل غذایی خاص که باعث سندرم نشت روده ها می شود که طی این بیماری مواد خارجی می تواند از طریق دستگاه گوارشی وارد خون شود و باعث پاسخهای ایمنی متفاوت گردد.
4- مشاهده شده است که ام اس در مناطقی که چربی های اشباع شده مصرف می شود شایع تر است.
5- نشت جیوه از آمالگام به کار رفته در پرکردگی های دندان موجب آسیب دستگاه عصبی می شود.
هنوز در مورد این مطلب که آیا ام اس یک بیماری است و یا گروهی از بیماری ها بحث وجود دارد ، مبحثی که بر اثر اختلاف بین بیماری های ام اس پیش رونده و نوع با بهبود متناوب عنوان شده است.
نظرها