کودکان، آسیب پذیرترین بیماران جذامی در جهان
یک کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد میگوید: کودکان جزو آسیب پذیرترین گروه بیماران جذامی قرار داشته و به دلیل آسیبهای جسمی و ننگ موجود نسبت به این بیماری با معضلات بسیاری مواجهاند که زندگی آنها را دگرگون میسازد.
جذام که با نام "بیماری هانسن" نیز شناخته میشود، یک بیماری عفونی باکتریایی است که در صورت تشخیص و درمان زودهنگام به راحتی قابل درمان است. در غیر این صورت میتواند با آسیبهای جبرانناپذیر به اعصاب، اندامها و چشمهای فرد مبتلا همراه باشد.
آلیس کروز، کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد در زمینه بیماریها در بیانیهای به مناسبت روز جهانی جذام اظهار کرد: کودکان مبتلا به جذام اغلب غایب از نظرها باقی مانده و در بسیاری از موارد حتی شناسایی نیز نمیشوند. اطلاعات قابل دسترس از آسیبهای کودکان مبتلا به جذام به طور تاسفآوری بالاست و این بدان معناست که سیستمهای بهداشتی برای کنترل جذام و حفاظت از کودکان در برابر این بیماری شکست خوردهاند.
این کارشناس با بیان اینکه قوانین قدیمی در بسیاری از کشورها مبتلایان به جذام را با تبعیض مواجه و با آنها چون افرادی طرد شده رفتار میکند از تصمیم اخیر دادگاه عالی هند برای ترویج پذیرش اجتماعی افراد مبتلا به جذام استقبال کرد و خواستار اصلاحات قانونی بیشتر برای پایان دادن به این تبعیضها شد. او همچنین درخواست خود مبنی بر بازدید و کمکرسانی به این کشور را در این زمینه تکرار کرد.
بنا بر گزارش پایگاه اینترنتی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، کروز در این بیانیه بر شرم آور و غیرقابل قبول بودن شکست حمایت از کودکان در این زمینه تاکید کرد و گفت: دولتها وظیفه دارند از کودکان در برابر جذام، خشونتهای ساختاری و تأثیرات منفی کلی آن در طول زندگی آنها حفاظت کنند.
سازمان جهانی بهداشت این بیماری را در سال ۲۰۰۵ میلادی یک معضل سلامت عمومی در سطح جهانی اعلام و در سال ۲۰۱۷ میلادی نیز ۲۱۰ هزار و ۶۷۱ مورد جدید ابتلاء به جذام را گزارش کرد که بیشترین مبتلایان در کشورهای هند، برزیل، اندونزی، بنگلادش، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، ماداگاسکار، موزامبیک، میانمار، نپال، نیجریه و فیلیپین بودهاند.
هر ساله حدود ۲۲۰ هزار مورد جدید ابتلاء به جذام گزارش میشود که به طور معمول نیمی از موارد در هند اتفاق میافتد.
آخرین یکشنبه ژانویه هر سال به منظور آگاهی از این بیماری بالقوه ناتوان کننده و خورنده با عنوان "روز جهانی جذام" گرامی داشته میشود. شعار امسال این روز "پایان دادن به تبعیض، ننگ و تعصب" است.
فدراسیون بینالمللی مقابله با جذام اعلام کرده که اکثریت افراد مبتلا به جذام با نوعی از تبعیض و ننگ ناشی از این بیماری مواجه شدهاند. نیمی از این افراد نیز به دلیل ابتلاء به جذام با مشکلات روانی گوناگونی مانند افسردگی و اضطراب روبه رو میشوند.
اگرچه شیوه دقیق انتقال جذام مشخص نشده است اما محققان بر این باورند که این بیماری معمولاً به صورت فرد به فرد از طریق قطرات ریز تنفسی یا زندگی در مجاورت فرد مبتلا به جذام و تماس زیاد با او منتقل میشود.
این بیماری از کم شیوع ترین بیماریهای عفونی است چرا که سرعت تکثیر باکتری مولد آن بسیار پایین بوده و بیشتر افراد از سیستم ایمنی به طور طبیعی قوی برخوردارند تا در صورت عدم مواجه با آن به این بیماری مبتلا نشوند.
افراد مبتلا به جذام ممکن است طیف وسیعی از علائم بالینی را تجربه کنند اما به طور معمول این بیماری منجر به گسترش عفونتهایی روی پوست، اعصاب محیطی و مخاط بینی میشود.
به گزارش پایگاه اینترنتی اوت بریک نیوز تودی، از سال ۲۰۰۰ میلادی سازمان جهانی بهداشت درمانهای چندگانه با داروهای بدون عوارض را برای تمامی مبتلایان به جذام در سراسر جهان به صورت رایگان اهدا میکند و این نوع درمان را میتوان درمانی مؤثر برای تمامی انواع جذام دانست.
منبع: ایسنا
نظرها