ارتباط یبوست با سرطان روده
اگر این بیماری درمان نشود، عوارضی چون سرطان روده بزرگ را در پی دارد.
دکتر نسرین امیدوار با بیان این که دفع مرتب روزانه مدفوع حتی در ساعتهای مرتبی از روز نشانه سلامتی است، گفت: نظم دفع و قوام مدفوع بستگی به نوع غذا خوردن و فعالیت بدن دارد. کم تحرکی، کم بودن مقدار فیبر خوراکیها و دریافت ناکافی مایعات از عواملی است که باعث ایجاد یبوست میشود. همچنین مصرف زیاد گوشت و چربی میتواند از عوامل ایجادکننده یبوست باشد.
وی با اشاره به اینکه دفع مرتب مدفوع فوایدی را در پی خواهد داشت، گفت: مواد سمی موجود در غذا که با هوشمندی بدن دفع میشوند، اگر در بدن باقی بمانند موجب سرطانهای گوارش بخصوص سرطان روده بزرگ میشود. دفع مرتب مدفوع فرصت ارتباط مواد سمی با دیواره روده را از بین میبرد و از بسیاری از بیماریهای گوارشی جلوگیری میکند.
نقش مکملهای آهن در بروز یبوست
امیدوار در بخش دیگری از صحبت هایش در پاسخ به این سوال که آیا مصرف مکملهای آهن در زنان موجب یبوست میشود؟ گفت: مصرف مکمل آهن باید با مایعات کافی همراه باشد و آگاه باشیم با مصرف مکمل آهن، رنگ مدفوع نیز تغییر میکند و این موضوع نباید باعث نگرانی و ترس شود. نکته قابل توجه در مصرف مکملهای آهن برای پیشگیری از یبوست، افزایش فعالیت بدن و مقدار فیبر در رژیم غذایی است.
وی با بیان اینکه به طور طبیعی یک فرد باید روزی یک بار دفع مدفوع داشته باشد، گفت: در مواردی تا سه روز هم عدم دفع مدفوع مشکلی ایجاد نمیکند. در عین حال اگر عدم دفع مدفوع بیش از سه روز طول بکشد یا با درد شدید و یا خونریزی همراه باشد، باید به پزشک مراجعه شود تا علت یبوست و راههای درمان آن تجویز شود.
یبوست؛ بیماری سالمندان
این متخصص تغذیه با بیان اینکه یبوست هیچ ارتباطی با جنسیت ندارد، گفت: این بیماری با سن ارتباط نزدیکی دارد. یکی از مشکلات رایج در افراد بالای ۶۰ سال، بیماری یبوست است. این افراد به علت مشکلات بلع و هضم یا نداشتن دندان، میوه و سبزی به اندازه کافی مصرف نمیکنند. حتی این بیماران به علت تحرک ناکافی و کم مصرف کردن آب ممکن است دچار یبوست شوند.
وی ادامه داد: گاهی اوقات یبوست در بچههای زیر پنج سال نیز دیده میشود. در این صورت باید بررسی کرد غذاهای دریافتی کودک چگونه است؟ با تجویز رژیم غذایی مناسب از جمله سبزیجات میوه و مایعات کافی در بعضی از مواقع هم روغن زیتون، آنها را درمان میکنیم.
آیا یبوست ارثی است؟
امیدوار در پاسخ به این سوال که ژنتیک در بیماری یبوست موثر است؟ گفت: زمینههای ژنتیکی همیشه ممکن است وجود داشته باشد، اما ژنتیک زمینه بروز یبوست نیست و بروز این بیماری به عوامل محیطی بستگی دارد. رفتارهای نامناسب الگوی تغذیه و فعالیت افراد موجب بروز این بیماری میشود.
راههای درمان یبوست
این متخصص تغذیه درباره راههای درمان یبوست گفت: پیادهروی مرتب، مصرف مرتب آب و به مقدار کافی نانهای سبوسدار، حبوبات، سبزیجات و میوهجات از مواردی است که میتوانند به درمان یبوست کمک کنند. همچنین توصیههایی نظیر آنکه آلو خورشتی را خیس کرده و همراه صبحانه میل شود یا در میان وعدههای خود انجیر خشک را خیس کرده و مصرف کنند، نیز مطرح است.
وی در پایان درباره عوارض یبوست گفت: این بیماری با بیاشتهایی، مشکلات گوارشی و مشکلاتی که به طور خاص در روده بزرگ وجود دارد، همراه میشود. از جمله مشکلات و عوارض خطرناکی که در پی دارد، سرطان روده بزرگ است. بنابراین به بیماران توصیه میکنیم این بیماری را جدی بگیرند و به درمان آن بپردازند.
نظرها